Jdi na obsah Jdi na menu
 


Časopis Psí kusy...Kupírování

21. 3. 2008

www.psikusy.cz

Článek je zajímavým shrnutím informací o kauze kupírování, která měla a stále má na naše plemeno značný vliv.

Obrazek

 Mnoho zájemců o štěně stále ještě preferuje dobrmana kupírovaného. Rozhodnutí, zda kupírovat, nechávám na vůli  majitele a neodsuzuji ho ani ho nepodporuji...jsem pro toleranci a chápu i přání mít kompletně nekupírovaného dobrmana (minimálně je toto rozhodnutí "moderní a perspektivní"). Samozřejmně informuji o všech omezeních a zákazech, která následně majiteli kupírovaného jedince vzniknou. Zajímavý je však i ten fakt, že zájemce si koupí kvalitní štěně s průkazem původu, následně absolvuje martyrium (které rozhodně není snadné a ani levné) za kupírováním, čímž vlastně nakonec svého psa pro další Obrazekrůzné veřejné aktivity v ČR "znehodnotí". Přesto mu stojí za to mít pak doma takového DOBRMANA, jakého známe od dob vzniku plemene až do r. 1992, resp. r. 2005.

Pětistránkový článek uvádí dnes už téměř "legendární" foto našich hnědáků: mé Kelly Černý trůn a jejího bratra jm. King Černý trůn.

V článku najdete krom vyjádření různých veterinářů a ostatních chovatelů dotčených plemen také pár mých poznámek k tomuto tématu.

Celý článek si můžete přečíst zde.