Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Tak tedy od začátku....:o))

Obrazek

Už kdysi jsem si zamilovala toto plemeno, líbil se mi jeho aristokratický vzhled, zaujala popisovaná povaha a tak trochu i pověst, kterou dobrman vyvolává. Baví mně dokazovat okolí opak toho, co se o těchto“bojových psech“ doslechne v televizi či dočte v novinách.

Obrazek

 Naši první dobrmanku Sindy (Ismena ze Psoluky)jsme si z Moravy přivezli 1. června 1997. Bydleli jsme v pražském bytě 3+1 s manželovými rodiči  a jejich neposlušným jezevčíkem. Nebylo lepší socializace než pražské sídliště a naše teplá postel.

 Když jsme se přestěhovali z pražského paneláku  do vesnického domečku se zahradou, sousedi se asi divili jak my chováme psa….Kdysi se asi i báli, ale už si moc nepamatuji já ani oni….brzo Sindinka oběhla ploty (někde to zvládala i pod ploty) a Obrazekšla se pomuchlovat. Jedna sousedka mi pak povídala: Víte, paní Lásková, já mám Sindinku  moc ráda, ale tuhle si večer sedím u televize, pohoda, ticho a najednou se rozletí dveře a Sindy mi projede čumákem kuchyňskou linku! No, zbylo mi něco od večeře, tak jsem jí to dala, abyste věděla, že už papala…

U našeho souseda Jardy zas Sindinka zjistila, že asi líp svítí sluníčko, nebo tam mají lepší trávník, nevím. Prostě tam přišla, nechala se podrbat a vyvalila si bříško pod jablůňkou. Jarda zatím opravoval auto a pak odběhnul pro něco domů. Mezitím u branky zabrzdilo auto a protože branka byla zamčená (Sindy přišla dírou v plotě) návštěva přehopsla plot a štráduje si to k domku. Sindy se zvedla a jen se dívala (určitě nějak podobně jako tady na té fotce vlevo...). Jarda v tu chvíli vyšel z domu a dle jeho slov prý nikdy neviděl takový sprinty a skok přes branku zpětJ. Kamarád už bezpečně zpoza plotu volá: Sakra! Ty máš dobrmana?? Proč jsi mi to neřekl?!? A Jarda pohotově: To víš! A je to svině kousavá, to máš teda štěstí, že ti nenatrhla pr….

Sindinka s námi absolvovala všechno: Svatbu (dokonce svatební noc i svatební cestu), dovolenou autem na jih Itálie, naše velké stěhování i dvě nezbedné děti…všechno to zvládala bravurně a při tom přivedla na svět celkem 19 potomků. Sindy jsme vždy měli jako rodinného psa a společníka než na práci a výstavy, a tak když jsme se rozhodli, že bysme po ní chtěli opět takového super dobrmánka, bylo na uchovnění docela pozdě. Našli jsme pejska s podobným „osudem“ jako má naše fenka- osudem milovaného společníka a přítele. Pejsek má PP a jmenuje se Bryan Puella Fera (podle občanky, jinak je to prostě BibanJ). Povedlo se nepříbuzné spojení a narodilo se 10 krásných štěňátek. ObrazekCelou dobu, co u nás štěňátka byla, jsme počítali s tím, že u nás zůstane největší pejsek. Nakonec jsme si to rozmysleli….byla jsem v 6.měsíci těhotenství….

Za dva roky bylo spojení opakováno. Narodilo se 9 štěňátek...... Zjistila jsem, jak mně Obrazekmoc baví hledat nové majitele, navazovat nová přátelství, vybavit štěňátka fotodokumentací a vším možným a následně hltat zprávy od nových páníčků a těšit se z jejich návštěv a vyprávění. O to víc mně mrzelo a mrzí, že se štěňátka nemohla prezentovat na výstavách a třeba dělat svým rodičům čest a mně radost..stačilo přece tak málo, uchovnění dnes opravdu obtížné není. Nechali jsme si hnědou fenečku a pojmenovali ji Kara. Byla zima a obě fenkyObrazek (máma po porodu a štěňátko) zůstávaly doma na gauči. Na jedné procházce se však stalo hrozné neštěstí…pětiměsíční Karu, která se vždycky držela blízko mámy a tentokrát snad poprvé odběhla,  jsme včas neodvolali a srazil jí projíždějící vlak....

 Doma bylo tak prázdno….štěňátko tu citelně chybělo…Sindy jsme už ve více jak osmi letech krýt nechtěli a tak jsem začala hledat…samozřejmně hnědou fenečkuJ. Jedna, poslední, se našla v chovatelské stanici Černý trůn pana Kopeckého. Bylo to překotné rozhodnutí, téměř bez rozmyslu- tehdy jsem totiž nevěděla o dobrmanech to, co vím dnes a proto dnes mohu udělat jen veliké UUUUUUUUF, že jsem měla opravdu víc štěstí, než rozumu!!!!Její rodokmen není na současný trend prošpikován příbuzenskou plemenitbou, Kelly je zdravá, šikovná, má bezvadnou a navíc tvárnou a poddajnou povahu, je učenlivá při výcviku, doma dokáže být i Obrazek

distingovanou mladou "dámou", kterou nerozhodí povykování a otravování našich dvou divokých dětí. Asi jako snad každý dobrman (kterého znám) je neskutečně mazlivá.

 Tvrdím, že jeden dobrman je málo, dva jsou tak akorát a mít víc času a peněz, možná by byli optimální třiJ….Čas ukáže…

 

…i když…já vlastně tři dobrmany mám!

Zarův příběh:

Obrazek 

Během let se v našem okolí vylouplo spousta lidiček, kteří si plemeno Dobrman zamilovali. Skoro celá rodina, i ta širší, přátelé se těší na štěňátka (kolikrát to ještě ani netušíJ)….No a jedním z čekatelů na štěňátko byl i můj synovec. Studuje vysokou….Prý jednou….

V listopadu 2005 jsem četla na stránkách dobrman klubu prosbu majitelky, zda se někdo nepostará o štěňátko, které bydlí v pražském bytě a strádá nedostatkem páníčkova času…Nažhavila jsem linky a brzo bylo domluveno. Zar (Beppe Star of Bedea) má milující páníčky, velkou zahradu, dlouhé procházky, kvalitní péči.…

Cézarovi byla bohužel v 5. měsíci zjištěna srdeční vada a prorokovány max. 3 roky života. Cézárkovi už 3 roky jsou, na srdíčko bere dlouhodobě léky. Jeho dobrmanní temperament musí být krocen, na společné řádění s pejsky, nebo obrany na milovaném cvičáku to není, ale jinak si ho páníci nemůžou vynachválit. Společník je dokonalý :o)

Obrazek

V červenci 2007 odešla do psího nebe naše Sindinka...Kelly se za 14 dní na to narodil první vrh naší chovatelské stanice. Už dávno jsme byli rozhodnutí, že jedna holčička u nás zůstane a nechali jsme si černou princeznu: Afriku Coldplay. Čas letí, Africe bude brzo rok a roste z ní pěkná, šikovná holka.

Kellynka je mámou 9ti dětí. Všechny dělají radost a potíže už v nových rodinách (samozřejmně až na Fífu, ta se realizuje u nás doma :o)

...všechny naše novinky najdete na tomto našem webíku. Srdečně vás u nás vítám a těším se na vaše další návštěvy a vzkazy v Knize návštěv!!!